fbpx
Навигация

Монетата винаги има две страни

Преминаването ми от служител към предприемач през последната година ми даде възможност да имам поглед и от 2-те страни.

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Защо обаче не съществуват в хармония и постоянно се оплакват едни от други?

Има няколко неща, които може да притегли всяка от страните.

Служителите слагат на везната от едната страна усилията, които полагат, а от другата стоят оценката, която получават за труда им. Друго, което могат да претеглят служителите са уменията срещу признанието. Или усещането за справедливост срещу заплащането.

Работодателите, от своя страна, претеглят количеството и качеството на изпълнените задачи срещу удовлетворението на клиентите. Друго, което ги интересува във възвръщаемостта на вложените средства за заплати и срещи, са получените приходи от клиенти.

Усилието, старанието и оценката са важни и за двете страни. Но от къде идва популярният лаф:

Единият краеъгълен камък е заплащането

Ето гледната точка на служителите.

Когато работех в голяма компания, за мен заплащането означаваше признание. Така е и за повечето служители. Този факт се доказва от коментари под моите постове, както и резултати от скорошни анкети.

Но само парите ли са олицетворение на признанието за трудът ни? Имa ли и друго, което ни кара да се чувстваме оценени?

Факт е обаче, че парите никога не стигат и усещането за увеличен доход изчезва само на втория месец след увеличението, защото вече сме „ги нагласили“ тези няколко стотин лева и пак ни се иска да са повече.

Изведнъж, ако решим, че не парите са ни малко, започваме да се чувстваме недооценени или да повтаряме: „Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа че работя.“ Работата като служител носи голяма доза сигурност, че работил, или не, ще си получиш заплата. Но каква е цената на тази сигурност?

Ето как изглеждат нещата от страната на бизнеса

Всеки бизнес е създаден да решава определени проблеми на своите клиенти и така да печели пари. Но бизнесът има много разходи, които служителите са приели за даденост и не си дават сметка, че за да работят в страхотен офис, за да получават допълнителни придобивки и нова и добре работеща техника, или „безплатен“ обяд, струва пари. И тези пари се изкарват с труда на всички работещи в компанията.

Собственикът носи бизнес риска да осигури плащащи клиенти, да намери пазар за стоките и услугите, да познава законодателството в съответната бизнес област, да е на разположение и да разбира от всички бизнес процеси, а така да осигури финансирането на всички нужди на своите служители.

Задавали ли сте си въпроса, колко повече приходи трябва да има моята компания, за да получа 10% увеличение на заплатата?

Няма значение дали сте служител, или работодател – едните не могат без другите! Имат различни качества и роли в тази игра. Наслаждавайте се на ролята, която сте избрали и бъдете благодарни за това, което имате. Тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата и може да пробвате 🙂 винаги има обратен път към познатата роля.

Ако създавате екип и искате да печелите, а не да губите от него, свържете се с мен.

Мога да ви бъда полезна!

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване