fbpx

Валят проекти, набирате хора, обучавате ги. Предизвикателните срокове стават все по-кратки, а целите по-високи и седите по над 12 часа в офиса. Познато ли ти е?

Не можеш да избягаш, не можеш да напуснеш – това е твоят бизнес. Хората около теб обаче могат и се чувстваш като капитан на потъващ кораб. Как да го спасиш?

Имам специално предложение за теб, от което могат да се възползват още 5 компании:

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТРЕСА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Планирах кариерна промяна и знаех, че имам нужда от подкрепа, за да се справя, докато се преместя в нов екип. Опознавайки себе си и своите мотиватори, виждах ползата от коучинга. Тези срещи ми дадоха практически инструменти, които да използвам, докато сменя екипа си. Мога да разговарям по телефона със семейството си, без да се оплаквам от работата, защото работата вече не е проблем за мен. Идентифицирам негативните хора или ситуации и се справям с тях по съответния начин. Мога да видя 10% добро във всички ситуации и да бъда отворена към възможности, независимо дали са добри или лоши. Използвах наученото, за да направя равносметка на лични и професионални решения. Успях да определя своите граници, за да защитя здравето и благополучието си.

Силвия Атанасова, Продуктов мениджър

ПРОЕКТЪТ, КОЙТО ТИ ПРЕДЛАГАМ, ЩЕ ПОЗВОЛИ:

Да запазиш екипа си работоспособен и креативен;

Да спечелиш тяхното доверие и лоялност чрез грижа;

Да подобриш постиганите резултати;

Да привличаш и задържаш талантите;

Да бъдеш различен работодател;

Как да разпознаем бърнаута?

Защо ме вълнува темата? Случвало ми се е! Доста трудно се възстанових. На мен ми отне няколко години, а има хора, които стигат до медикаментозно лечение и никога повече не са същите.

И така – обичах си работата като HR, работех в голяма компания и мениджмънта много искаше да развива българският офис, като перспективна локация. Проектите валяха, ние набирахме хора, но никой не се сещаше, че и нашият екип има нужда от разширение. Предизвикателните срокове бяха все по-кратки, а целите по-високи и аз седях по над 12 часа в офиса. 

Какви бяха последиците – намразих подбора. Работата ми от разнообразни задачи премина единствено в подбор или така нареченото гасене на пожари – там беше най-парещо, а аз бях най-добрата. Не исках да правя нищо освен да спя, а като си легнех сънувах кошмари. Влошиха се взаимоотношенията ми със семейството, избухвах лесно, разболявах се често – когато имах възможност за няколко почивни дни, за да се отпусна, някой вирус ме събаряше. Мога да разказвам още много, но е по-важно да споделя решението. А какво беше то – напуснах. От следващата ми работа ме уволниха и бях известно време безработна.

За да не стигате до там, вие или екипа ви, е добре да познавате симптомите и някои начини за справяне в подобни ситуации.

А какво ме спаси – започнах да се занимавам с коучинг, намерих подкрепяща среда и коуч, с когото да работя.

 

Защо сме толкова загрижени за последиците от работния стрес?

Бърнаут е реакция на продължителен или хроничен стрес на работното място. Характеризира се с три основни измерения: изтощение, демотивация и чувство за намалена работоспособност. По-просто казано, ако се чувствате изтощени, започнете да мразите работата си и да се съмнявате в себе си, вие показвате признаци на прегаряне.

Прегарянето не е нещо, което изчезва от само себе си. По-скоро може да се влоши, ако не обърнете внимание на основните проблеми, които го причиняват. Пренебрегването на симптомите на прегаряне може да влоши вашето физическо и психическо здраве в бъдеще. Може още да доведе до трудно справяне с работните ви задължения, което има косвен ефект и върху други области от живота ви.

Колкото и да е разпространено, прегарянето често е неразбрано и неглижирано, а струва скъпо както на служителите (последици върху тяхното на здраве и благосъстояние), така и на работодателите (като намалява производителността на служителите, способността за адекватни реакции под стрес и др.).

Рискови фактори за прегаряне

Натоварената работа не винаги води до прегаряне. Ако добре управлявате стреса, може да не изпитате тези лоши ефекти. Според доклад на Gallup от 2018 г. има пет работни фактора, които могат да допринесат за прегарянето на служителите:

  1. Кратки срокове и неразумен натиск. Служителите, които казват, че имат достатъчно време, за да вършат работата си, са със 70% по-малка вероятност да изпитат силно прегаряне.
  2. Липса на комуникация и подкрепа от ръководството. Поддръжката на мениджъра предлага психологически буфер срещу стреса. Служителите, които се чувстват силно подкрепени от своя мениджър, има 70% по-малка вероятност да проявят симптоми на прегаряне.
  3. Липса на яснота в ролята. Само 60% от работниците знаят, какво се очаква от тях. Когато очакванията са като движещи се мишени, служителите може да се изтощят докато се опитват да разберат какво трябва да правят.
  4. Непоносимо натоварване. Когато работното натоварване изглежда неуправляемо, дори най-оптимистичните служители ще се почувстват безнадеждни. Чувството за претоварване може бързо да доведе до симптоми на прегаряне.
  5. Несправедливо отношение. Служителите, които смятат, че са третирани несправедливо на работа, са 2-3 пъти по-склонни да прегреят. Несправедливото отношение може да включва неща като фаворизиране, несправедливо възнаграждение и малтретиране от страна на колега.

Стресът, който допринася за прегарянето, може да идва главно от вашата работа, но стресорите от други области на живота също могат да добавят към тези нива. Личностни черти и мисловни модели, като перфекционизъм и песимизъм, например, могат да допринесат за стреса, който изпитвате.

Какво е решението?

Подкрепа от специалист, който има познания за техники, помагащи за по-бързо справяне със стреса. Може да подкрепи служителите в поставянето на ясни цели и граници, намаляване на умората и подобряване на концентрацията.

Как работи?
  1. Предоставяме достъп на всичките ти служители до уелнес пакетите, които ще договорим;
  2. Даваме им възможност да се погрижат за здравето си в удобно за тях време, като им предоставям достъп до моя график;
  3. Плащате само за използваните услуги;

Как да се възползваш от опита и уменията ми?

Това предложение е валидно до запълване на капацитета ми. За момента мога да помагам на още 5 компании.

Форма за записване

Форма за записване