fbpx
Навигация

Това е житейски принцип валиден за всички сфери на живота. Но как изгледат нещата когато си в ролята на работодател или служител?

В света на бизнеса, връзката между даване и взимане е сложна и динамична. Важно е осъзнаването, че и даването и вземането неизбежно пораждат очаквания.

Всички искат да дават по-малко и да вземат повече.

Но в природата нищо не се губи. Трябва да има равновесие.

В бизнеса, като в живота, взаимоотношенията се изграждат, въз основа на доверие, а това доверие се базира на балансирано даване и взимане. При повечето ми клиенти наблюдавам, че правилата и нагласите на хората са основополагащи за баланса, доверието, взаимоотношенията и ефективността.

Какво слагаме на везните и къде е равновесната точка за всеки от нас?

Има няколко неща, които може да притегли всяка от страните.

Служителите слагат на везната от едната страна усилията, които полагат, а от другата стоят оценката, която получават за труда им. Друго, което могат да претеглят служителите са уменията срещу признанието. Или усещането за справедливост срещу заплащането.

Работодателите, от своя страна, претеглят количеството и качеството на изпълнените задачи срещу удовлетворението на клиентите. Друго, което ги интересува във възвръщаемостта на вложените средства за заплати и срещи, са получените приходи от клиенти.

Усилието, старанието и оценката са важни и за двете страни. Но от къде идва популярният лаф:

Те се правят, че ни плащат- ние се правим, че работим.

Кой иска прекалено много и кой няма реалистична оценка за ситуацията?

Когато служителите често започнат да питат за увеличение на заплата, това означава, че работодателят има проблем. Той може да се е породил от няколко фактора:

  • промени на пазара на труда, към които не сме се адаптирали
  • липса на процес за преразглеждане на заплати в компанията
  • проблем с планирането на фонд „Работна заплата“

Ето и една препоръка от мен в няколко стъпки:

  1. Създайте процес за преразглеждане на заплатите
  2. Определете увеличение на фонд „Работна заплата“ за следващата година с определен %
  3. Сметнете какво трябва да е увеличението в месечните/годините обороти, за да можете спокойно да си позволите това увеличение на разходите
  4. Въвлечете служителите си с постигането на повишените обороти
 

Това са някой от моите размисли по темата. На работилницата, която организирах миналия уикенд: Как да ангажирам служителите си за 10 пъти по-добри резултати, споделих доста повече стратегии с участниците.

За да сте информирани за подобни и още по-интерсни събития, регистрирайте се тук: https://yourpeoplesolution.com/weekend-workshop-team…/

Ако създавате екип и искате да печелите, а не да губите от него, свържете се с мен.

Мога да ви бъда полезна!

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване