fbpx
Навигация

Най-честите грешки на мениджърите

Работата ми в сферата на човешките ресурси ме научи на едно много основно нещо – никой не е безгрешен, но трудно си признаваме грешките! Особено ако човек е на мениджърска позиция 🙂

Искам да ви споделя няколко мита за малките компании

Мит №1: Ние сме малък екип и не ни трябват правила.

Мит №2: Всеки в екипа знае какво искаме да постигнем, разбираме се без думи.

Мит №3 Аз съм шефа и никой не може да се справи по-добре от мен.

Днес ще си говорим именно за едни от най-честите грешки на мениджърите и ще развенчаем някои от митовете. Ако не обърнем внимание на някои неща навреме, се създават сериозни проблеми в дългосрочен план. 

Забелязвам, че отношенията в екипа (между служителите и лидера) често не са добре дефинирани. Затова е много лесно да изпаднете в крайности. Или по прекалено строг и почти деспотичен начин, или пък прекалено приятелски настроени, мениджърите лесно губят контрола над ситуацията. В работата с хора нито една от тези крайности не е за предпочитане. 

Сами се досещате за последствията от тези варианти, но нека да ги споменем:

Прекалено строг мениджър

Екипът започва да работи в постоянно напрежение и страх. Служителите спират да изразяват своето мнение и идеи. Креативността намалява и започваме да се чудим, защо колегите не поемат инициатива. 

Тук трябва да се имат предвид няколко фактора – колко е опитен служителят и какво ниво на самостоятелност има по отношение на задачата. Прекаленият контрол за едни може да е благодат за други. В дългосрочен план обаче, микромениджмънтът не работи и много от служителите биха се ориентирали да потърсят по-благоприятна среда за работа, а това са сериозни загуби за компанията.

Прекалено добър мениджър

Служителите започват да си мислят, че всичко им е позволено. Виждала съм как хората стават арогантни и това се отразява на работата им – закъсняват, изпускат крайни срокове или допускат грешки. Личният пример на мениджъра е важен, но не е достатъчен. Понякога е необходим контрол, а тези мениджъри се чувстват неудобно да контролират и да изискват, за да не нарушат взаимоотношенията и така страда работата. 

Изразът „златната среда“ важи с пълни сили тук. За да се избегнат подобни моменти, трябва да бъдат поставени ясни граници и да се спазва константата „строг, но справедлив“. От особена важност е да се поддържа балансът между професионалните и личните отношения, за да се избегнат конфликтите на работното място. 

За това помагат ясните правила. 

И ето, че развенчахме Мит №1 – правилата помагат в малките компании, за установяване на баланс и постигане на продуктивност. Толкова е лесно, а често се пропуска.

В следващата статия ще развенчаем и другите митове. Очаквайте продължение. 

Ако търсите решение за вашите хора, не се колебайте да се свържете с мен, за да поговорим какви са възможностите за справяне с подобни ситуации.

Мога да ви бъда полезна!

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване