fbpx
Навигация

Всички търсим да наемем амбициозни и мотивирани служители, които да допринасят за успеха на компанията. Но има ли опасност, когато служителите станат ТВЪРДЕ амбициозни? Създават ли проблеми, които да застрашат бизнеса и производствените процеси?

Свръх амбициозните служители, които се стремят към перфекционизъм и постоянно поставят нереалистични очаквания, имат потенциал да провалят компанията, ако техните усилия не са балансирани и насочени правилно. Днес ще ви дадем съвети как да помогнете на свръх амбициозните си служители да нe вредят на бизнеса ви.

Подкрепяйте разрушителната сила на амбицията

Свръх амбициозните служители се отличават със силната си мотивация да постигат високи резултати. Въпреки това, когато амбицията стане основна движеща сила, те често си налагат да работят извън работно време, жертвайки личния си живот и отдих. Да се чувстваш незаменим е сладко удоволствие, но когато тези хора влязат в ролята на жертва има няколко последствия:

  • Изморяват се и тяхната продуктивност постепенно намалява в дългосрочен план.
  • Започват да се оплакват и да обвиняват другите за тяхното претоварване.
  • Тровят работната обстановка с нарастващото си недоволство.
  • Започват да се държат грубо с клиентите и да ги карат да се чувстват „виновни“, че ползват наши продукти и услуги.

Как това ни помага да съсипем екипа и бизнеса си? Най-вероятно ще ни напуснат част от другите хора в екипа (които може би са истински ценни) след това и клиентите ще започнат да се отдръпват и воала – бизнесът тръгва надолу.

Разкарайте другите служители - за какво ви е екипен дух

Свръх амбициозните служители се фокусират твърде много върху личните си цели и успехи, което води до пренебрегване на екипния дух и сътрудничеството.

Как това ни помага да съсипем бизнеса си? Когато служителите не работят като екип, се създават напрежение и конфликти, които намаляват ефективността на бизнеса.

Изграждане на неосъществими очаквания

Свръх амбициозните служители често имат тенденция да поставят много високи и нереалистични очаквания към себе си и своите колеги. Когато тези очаквания не се осъществят,  се появява разочарование и обвинения към ръководството и екипа, а от там и загуба на мотивация.

Как това ни помага да съсипем бизнеса си? Така най-лесно се създава токсична работа среда, която убива всяка стойностна бизнес идея. Ако това ви е целта – давайте, подкрепете свръх амбициозните хора в екипа си. А добрият бизнес се прави от хора.

Поемайте рискове

Свръх амбициозните служители често са склонни да поемат големи рискове, за да постигнат своите цели. Въпреки че рисковете са неотменна част от бизнеса, прекомерните рискове без добре обмислен план могат да доведат до сериозни последици за компанията.

Липса на баланс

Свръх амбициозните служители дават приоритет на работата и нарушават баланса между работа и личен живот. Това обикновено води до стрес, разстройства на съня, загуба на радостта от живота, провал в личните взаимоотношения, което от своя страна се отразява на тяхната работоспособност и ангажираност към бизнеса в дългосрочен план.

За това ви призоваваме: НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА С БИЗНЕСА СИ!

Как да се справим с предизвикателствата на свръх амбициозните служители?

  • Установете открита и честна комуникация с тях. Поставете ясни очакванията и реалистичните цели.
  • Разпределяйте равномерно и контролирайте натоварването и отговорностите в екипа, за да не се създава напрежение между колегите.
  • Подкрепяйте здравословното отделяне на време за отдих и лични интереси.
  • Признавайте успехите на служителите, но не поставяйте нереалистични очаквания.
  • Предоставете възможности за развитие, които да подкрепят целите и на служителите и на компанията.
  • Подпомагайте сътрудничеството и екипната работа, за да създадете по-положителна и успешна работна среда.

В заключение, амбицията и мотивацията са ценни качества, но е важно да се поддържа баланс между личните и общите цели на служителите и компанията. Като собственик на бизнес, вие имате възможността да насърчите правилната употреба на амбицията и мотивацията. Подкрепяйте разумните цели и работни практики, които ще доведат до успешен и устойчив бизнес.

Чудите се как да насърчите баланса между амбиция и екипност във вашата компания?

Свържете се с нас и ние ще намерим отговора заедно!

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване