fbpx
Навигация

Когато се събуди желанието на някой бизнес собственик да се разраства, или наскоро започнал малък бизнес има нужда от повече капацитет, идват и притесненията за конкуренцията, при търсенето на най-добрите служители, и заглушават всичко друго. Аз лично съм чувала доста пъти “какво мога да предложа аз като съм малък”, вече има големи компании и няма смисъл – те предлагат повече от мен”.

Хората НЕ се фокусират върху техните силни страни, с които привличат служители. Техният фокус е главно голямата конкуренция на пазара на труда, което не винаги значи по-малко шанс за успехНо този начин на мислене го намалява драстично!

Давам пример с автомонтьорите – всеки от нас познава много такива хора или поне минава покрай доста сервизи, но ходи при един. Същото е и с магазините, минаваш покрай много на ден, но влизаш в определени. Така е и с хората – виждат много обяви, но кандидатстват само на няколко от тях.

Защо хората се фокусират върху това, което нямат, а не върху силните си страни? Как да изпъкнем в морето от работодатели? Как да привлечем само тези, които вярват в това, в което вярваме и ние?

Това са въпросите, на които ще търсим отговори днес.

Хората имат тенденция да се фокусират върху това, което нямат поради редица психологически и социални фактори:

  1. Сравнение с другите: Често гледаме другите, особено тези, които изглежда имат повече от нас. Това води до чувство на недостатъчност и кара хората да се фокусират върху своите недостатъци.
  2. Медийно въздействие: Медиите и социалните мрежи често представят идеални образи и ситуации, които създават усещане, че нещо ни липсва. Това, от една страна, подхранва желанието за постижения, но от друга – това е образ и никой не знае какво стои зад кадър и как реално изглежда ситуацията.
  3. Обществени очаквания: Обществото и културата, в които живеем, имат определени очаквания относно успеха и постиженията. Хората робуват на тези норми и се сравняват с тях, вместо да се фокусират върху собствените си силни страни.
  4. Еволюционни аспекти: Еволюционно погледнато търсенето на нови ресурси и възможности е предпоставка за оцеляване. Така че търсенето на „повече“, е вградено в нашата психология.

Като бизнес собственици – нищо човешко не ни е чуждо и пренасяме този начин на мислене и върху компаниите си. За да променим този начин на мислене, можем да анализираме и да се фокусираме върху своите силни страни. Така ще можем да го прехвърлим и върху бизнеса.

Подкрепата от коуч в тази ситуация е много полезна.

С негова/нейна подкрепа можете да промените негативната перспектива. Развиването на положителен фокус изисква упражнение и настойчивост. Като коуч искам да ви споделя една техника, която може да използвате:

Нарича се икигай.

Чрез отговорите на няколко въпроса може да намерите това, което ви движи и ви дава увереност. И понеже искаме да се преборим с конкуренцията на пазара на труда съм отнесла въпросите в контекста на малка компания. 

Осигурете си 15 мин. спокойствие и отговорете на следните въпроси:

  1. Какво обичате? (какво ви радва, защо стартирахте този бизнес; какво в бизнеса, които правите, ви зарежда с положителна енергия) – направете списък
  2. В какво сте добър/а? (умения и знания, таланти; за какви съвети ви търсят хората най-често; за какво ви хвалят; как бизнеса ви помага на клиентите ви) – направете списък
  3. За какво биха ви плащали? (какви проблеми решава бизнеса ви по уникален начин)
  4. От какво се нуждае светът? (как чрез решените клиентски проблеми, правите света около вас по-добър)

Сега е време да огледате пресечните точки на 4-те отговора:

Каква е тенденцията?

Кое от тези неща биха припознали бъдещите ви кандидати?

Какви хора биха ви последвали в тази мисия?

Каква е вашата тайна, която ще споделите само с правилните хора?

С всичко, което сте сътворили до тук, с отговорите на тези въпроси можете да:

  • напишете креативна обява за работа, която ще привлече точните кандидати
  • да споделите всичко това с потенциалните кандидати на пазара на труда и да изградите една по-добра работодателска марка
  • да вдъхновите и мотивирате настоящите си служители

Ако искате да научите още лесни техники за управлението на хората, следете следващите ни публикации.

Скоро ще споделим информация за Менторската ни програма: 6 стъпки към ефективен екип. Там ще има много работещи и лесно приложими стратегии.

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване