fbpx
Навигация

Пазарът на труда: фактор за растеж или фалит на бизнеса

Парадоксът на пазара на труда работодателите казват – няма хора, а служителите – няма работа!

И двете страни са търгуващи на един и същи пазар, а не намират това, което търсят.

Къде е проблемът?

Хората трудно си намират работа, а в същото време бизнесът не може да намери подходящи кадри и да оформи екипи.

Ако разгледаме двете страни – търсещите работа хора и бизнеса, по отделно, ще наблюдаваме, че и двете страни са си поставили цели, които искат да постигнат без да се интересуват какво се предлага на пазара.

И за да стане по-ясно, ще ви дам един прост пример. Като отидете в магазина за домати, там се предлагат червени, розови и чери-домати. Вие купувате това, което има, или търсите жълти домати и обикаляте магазин след магазин тюхкайки се, че няма домати на пазара.

Е, с пазара на труда е същото положение – можем да купим това, което се предлага и няма как да получим това, което липсва.

От едната страна са всички служители, които са част от пазара на труда. Те са там с една цел, да си намерят работа. И още, защото търсят възможности да продадат знанията, уменията и качествата си за определена сума пари, която смятат за справедлива. Но как преценяваме дали тази цена е справедлива?

От другата страна стои бизнесът с една единствена цел – да реши някакъв проблем за обществото (това го е казал Ричард Брансън, не аз). За да постигне тази цел, са му необходими знанията, уменията и качествата, които служителите предлагат и бизнесът е готов да купи на определена цена. Подходящата работна ръка е предпоставка да развие дейността си и да постигне целта. Но дали цената, която е готов да плати е справедлива?

И накрая се получава така, че всеки търси това, което не се предлага на пазара и се оплаква.

Къде е решението?

Според мен решението е в гъвкавостта и анализът на ситуацията и за двете страни.

Ще бъдат успешни по-адаптивните!

Тук идва моментът, в който хората на управленчески позиции трябва да се ориентират в пазара и да направят някой оценки на текущото състояние. Отговорите на някой въпроси, ще помогнат за постигане на целта, която сме си поставили – да развиваме бизнеса си и да печелим от него.

Ето и „пищов“ от мен – за анализа на малко, средно предприятие, проект или голяма компания, ползвайте някой от следните въпроси:

На какъв етап от развитието сме на бизнеса ни? Какво можем да си позволим? Какви са нуждите на бизнеса? Като собственици, трябва да изберем това, което на нас ни е необходимо като умения и качества и как нашият бизнес може да ги използва, за да бъде рентабилно.

Още мога да ви подкрепя и като ви поканя на поредица от Работилници, които организирам през 2024.

Като собственици на бизнес трябва да се научим да НЕ мислим за това какво точно трябва да се случи, а да се научим да работим с това, което се случва в момента. В крайна сметка, зад успехите на нашия бизнес обикновено стои екип от успешни хора, които допринасят с умения, знания и отдаденост към това, което правим. Успешното наемане и управление на този екип се оказва ключът към успеха на нашите бъдещи начинания.

Да развиваме дейността си с адаптация към условията е много по-успешната стратегия, отколкото да не съумеем да видим потенциала на хората, търсещи работа. Спецификите на пазара на труда в определения момент могат и да ни попречат да успеем в бизнес начинанието си, ако не сме достатъчно адаптивни.

Как изглеждат нещата за търсещите работа? Какъв е анализът, който те трябва да направят и как да се адаптират, за да намерят „мечтаната работа“?

Това, което служителите не отчитат е кои умения са ценни за даден работодател и как да ги позиционират по време на интервю за работа, за да „се продадат“ на по-добра цена. Анализът на това какво се търси (обикновено тази информация е публикувана в обява за работа), какво предлагам аз и къде е „дупката“ между двете не се прави от никой кандидат.

Ако обаче направите този анализ и по време на интервю и дадете предложение как да наваксате това, което ви липсва, имате много по-добри шансове за успех и намиране на точното за вас място. Такъв тип съвети може да получите, ако се включите в Работилница – подготовка за интервю, която организирам регулярно.

И като заключение:

Има лесен начин да намерим това, което търсим. Важно е обаче преди това да сме анализирали какво е важно за нас. Затова може да се свържете с мен и да спестите време от дълго лутане между възможностите.

Ако сте активен участник на пазара на труда и изпитвате затруднение в намирането на това, което търсите, свържете се с мен.

Мога да ви бъда полезна!

Свързани статии

Форма за записване

Форма за записване