fbpx
Навигация

В последно време имам доста разговори с настоящи и потенциални клиенти, които ме накараха да си задавам този въпрос все по-често:

Коя е стъпката от "това го знам" до "това го правя"?

И тук е моментът да ви разкажа една история, в която аз съм главния герой.

Като един уважаващ себе си собственик на малък бизнес, ходя по разни обучения за усъвършенстване на умения, които според мен ми липсват. Така попаднах на обучение по продажби, което беше много добре конструирано и имаше много практика в подкрепяща среда за изграждане на нужните умения. И така, докато слушах теорията си казвах – ТОВА ГО ЗНАМ. По време на практиката се оказваше, че не го правя. А треньорът редовно задаваше въпроса:

Т: Като го знаеш, правиш ли го?

И си отговаряше сам:

Т: Не го правиш, значи не го знаеш….

Странното е, че цял живот се занимавам с подбор на кадри и хората казват, че съм много добра. А това е равносилно на продажба, само че на по особен вид стока – ИДЕЯТА. В подбора продаваме 2 идеи – Идеята, че това е твоята мечтана работа (това към кандидата) и Идеята, че това е твоят човек (това към мениджъра). Т.е. имаме преки доказателства че съм добра в продажбите, но на някои места не ми се получава. Защо?

Оказа се, че съм търсила проблема на грешното място – не умението да продавам, а увереността в продукта и неразбирането на клиента бяха в основата на моите провали.

Така започнах да наблюдавам какво се случва в разговори с мои клиенти, които на теория знаят много неща, но на практика нещо не им се получава. Понеже част от клиентите си съм срещнала на обучения, които сме посетили заедно, а друга част вече са били на мои обучения, знам какъв е „арсеналът“ им от НЛП, коучинг и други модели. Когато с тях обсъждаме проблем – тактиката ми е – ползвай „този“ модел. Обратната връзка винаги е: Aма то работи и имам добър резултат.

Изводи

  • Понякога не виждаме пряка връзка между това, което знаем и ситуацията, в която сме;
  • Понякога не вярваме, че ще сработи и не сме готови да опитаме;
  • Понякога не правим добър анализ на ситуацията и търсим проблема на грешното място;
  • А понякога го прилагаме грешно и се чудим защо не работи;

Миналата седмица една дама ми каза: Ти нямаш никакъв проблем с продажбите. Трябва да мислиш в друга посока.

Тук е мястото да попитам всички, които следят поредицата от видеа, чрез която бих искала да ви помогна да отключите потенциала за успех на вашата организация чрез успеха на хората ви – Прилагате ли принципите, които споделям? Или си мислите – това го знам 🙂

Ако имате нужда да намерите практическото приложение на нещата, които знаете - свържете се с мен

Мога да ви бъда полезна!

Свързани статии

Форма за записване

Форма за записване