fbpx
Навигация

Могат ли три поколения да работят заедно, мирно и ефективно?

Хората винаги бързат, преследват нещо – цели, успехи, его…

Повечето от нас минават през живота на автопилот.

Дразнят се на различните от тях и се опиват да наложат своята гледна точка във всяко едно отношение. И това без значение от кое поколение са.

Ако се замислите дори когато поздравяваме близки и приятели за рожден ден или някакъв друг техен празник, ние им пожелаваме това, от което ние имаме нужда, това което ние преследваме, това което според нас е важно – без да се замисляме те какво искат, за какво мечтаят и какво търсят в живота си в момента (и много рядко някой излиза от тази парадигма).

Какво става възможно тогава?

Тогава осъзнаваме, че всички сме различни и носим в себе си и добро и лошо едновременно. И осъзнаваме, че различията са ценни – от тях учим най-много. Осъзнаваме, че се ограничаваме сами и същото правим и с другите.

През октомври бях на Коучинг конференция и един от лекторите ме вдъхнови изключително за написване на тази статия – Благодаря Mariya Staykova, ICF PCC ! А сега бих искала тук аз да предам нататък.

Не се бях замисляла, че във всички аспекти на живота, взаимодействаме с хора от различни поколения. Не само на работа, но и вкъщи. Независимо дали се грижим за възрастните ни родители, или децата ни, работим с хора от различни възрасти, клиентите ни са от различни възрасти и понякога може да има „пропаст“ между нас. Но има начин тя да бъде преодоляна и то с лекота.

Ключът е осъзнаването!

Разбирайки как възприемаме различните поколения, може да ни помогне да общуваме на едно различно ниво.

Какво мислите за разликите между поколенията – приканвам ви да опитате да си отговорите на няколко въпроса, свързани с това. Пък да видим какво ще излезе!

Довършете изреченията за вашата гледна точка относно възрастта и младостта:

 • Възрастните хора са…
 • На възрастните хора им липсва…
 • Младите хора са…
 • На младите хора им липсва…

Как разбирате отговорностите на различните поколения:

 • Бъдещите поколения трябва…
 • Бъдещите поколения не могат…
 • Когато всичко свърши, мисля че отпечатъкът на моето поколение върху света е бил…

Още може да изследвате какво харесвате и какво не около вашата настояща възраст и за вашето поколение. Това ще ви даде яснота за връзката с предишните и бъдещите поколения и ще ви отговори какво всъщност провокира различията и защо ни е трудно да общуваме.

Но много от тези нагласи идват от минал опит и ви приканвам да изследвате и него:

 • Как се отнасяха към мен хората от предишните поколения, когато бях по-млад/а (малък/малка)?
 • Ако отношението им не е било идеално, какво бих искал/а да бъде?
 • Когато бях млад/а (малък/малка), кой ме подкрепяше и ми даваше съвети?
 • Какво работеше добре в тези ситуации и какво не?

А замисляли ли сте се какво бихте искали да остане след вас? И как искате следващото поколение да ви възприема и да комуникира с вас?

И в заключение:

искам да ви попитам какво се промени за вас след като си отговорихте на всички тези въпроси? Ще промените ли нещо, когато утре отидете на работа и трябва да работите с хора от различни поколения?

Ако искате хората във екипа ви комуникират по-ефективно, може да поработим заедно и да го постигнем бързо 🙂

Свържете се с мен и ще се радвам да ви подкрепя.

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване