fbpx
Навигация

Как да предадеш ентусиазма и желанието на своите служители?

Отвътре ми идва да ви разкажа една история от предишна компания, в която съм работила. За целта на историята ще кръстим героя в нея Иванчо (всяка прилика с действителни лица и събития е само във вашата глава) 🙂

В компанията имах колеги, които работят от години, но Иванчо започна да се чувства блокиран в работата си. Беше загубил ентусиазма, който имаше в началото на кариерата си и започваше да губи мотивация. Един ден му се наложи да присъства на среща на цялата компания, за обсъждане на нов проект, по който трябваше да се включи. На срещата той слушаше как колегите му споделят своите идеи и ентусиазъм за проекта. Те говориха за истинската промяна в света, която търсят, и колко вълнуващо е да бъдеш част от нещо толкова значимо.

Така започна да усеща как в него се пали искрица ентусиазъм.

Били ли сте свидетели на подобни истории? С други думи:

ЕНТУСИАЗМЪТ Е СИЛНО ЗАРАЗЕН!

Ето как се разви ситуацията след това:

Срещата провокира размисъл. Иванчо знаеше, че може да скатава и поема незначителни задачи, както и само да помага на колегите, когато имат нужда от неговата експертиза, но реши да се включи по-активно в проекта. Той сподели идеи и започна да усеща прилив на ентусиазъм за проекта и обясни на всички как смята, че може да допринесе за неговия успех. Неговият мениджър беше впечатлен от страстта на Иванчо – от много време не я беше виждал и това му хареса. Така му предложи водеща роля в проекта.

Ако сте били свидетели на подобрен развой на събитията, ето няколко съвета, които помагат да разпространите ентусиазма си:

Бъдете страстни

Един от най-ефективните начини за разпространение на ентусиазъм е да изразявате и споделяте страстта към това, което правите или в което вярвате. Когато сте искрено развълнувани от нещо, то е заразно и може да вдъхнови другите.

Споделете вълнението си

Когато сте ентусиазирани за нещо, споделете вълнението си с другите. Говорете за това и защо е важно за вас. Когато хората видят вашата страст, е по-вероятно да се вдъхновят от нея.

И ето как работи:

През следващите няколко месеца Иванчо работи неуморно по проекта, влагайки цялата си енергия и ентусиазъм в него. Колегите му забелязаха тази искра и сами започнаха да се въодушевяват. Те започнаха да работят заедно в по-голямо сътрудничество, споделяйки собствените си идеи и надграждайки взаимно ентусиазма си.

Бъдете позитивни

Ентусиазмът често се свързва с позитивност. Опитайте се да останете оптимисти дори в трудни ситуации. Когато подхождате към нещата с положителна нагласа, е по-вероятно другите да се почувстват заредени с енергия и мотивирани.

Насърчавайте другите

Насърчавайте другите да преследват своите страсти и мечти. Когато видите някой да се вълнува от нещо, подкрепете го и му помогнете да преследва целите си. Това може да бъде мощен начин за разпространение на ентусиазъм и вдъхновяване на другите.

Дайте пример

Ако искате да разпространите ентусиазъм, давайте пример. Бъдете промяната, която искате да видите в света и покажете на другите какво е възможно чрез вашите действия.

А това работи така:

Когато проектът започна да се оформя, стана ясно, че ентусиазмът и енергията на Иванчо са били заразителни. Екипът беше работил заедно, за да създаде нещо наистина забележително и Иванчо беше ключова част от този успех. Когато проектът най-накрая беше завършен, Иванчо беше признат за приноса си и получи повишение в компанията.

От този момент нататък Иванчо осъзна, че ентусиазмът е заразителен и че може да направи истинска промяна в работата си. Той започна да подхожда към нея с нова страст и енергия, като продължи да разпространява този ентусиазъм сред колегите си. Благодарение на неговата енергия, цялата компания стана по-ангажирана и успешна.

Не забравяйте, че ентусиазмът е заразен. Изразявайки ентусиазъм, можете да създадете вълни от положителен ефект и да вдъхновите другите да бъдат най-доброто си АЗ.

Ако нямате много ентусиазъм или екипът ви го е загубил някъде, ние сме готови да ви заразим с част от нашия ентусиазъм, като започнем да работим заедно!

Свързани статии

В помощ на бизнеса

Най-честите грешки на мениджърите

Научете защо правилата са важни дори в малки колективи и как да поддържате баланса между строгост и приятелско отношение. Открийте решения за предотвратяване на дългосрочни проблеми, свързани с прекомерен контрол на работното място.

В помощ на бизнеса

2 гледни точки за заплатата- на даващия и на вземащия

Противопоставянето между служител и работодател е вечно. Всяка от страните си мисли, че другата и е длъжна. А истината е, че това е симбиоза – работодателите и служителите не могат да съществуват едни без други.

Форма за записване

Форма за записване