fbpx
Навигация

4 работещи тактики, с които да накараме служителите си да напуснат

Познавате ли хора, които са изключително харизматични и имате чувството, че всичко им се получава по-лесно? Когато тези хора са в мениджърска роля, делегират успешно и екипите им постигат резултати- те вдъхновяват! Всички искат да приличат на тях.

Но има ситуации, в които НЕ искаме да задържаме хората в екипа си. Искаме те да си тръгнат сами, за да не бъдем лошите. Знаете, че има и хора, на които им се отдава да си изгонят целия екип с лекота. Всички имаме такива примери. Но каква е тайната им?

Е сега ще си говорим за втората категория и ще разкрием техните трикове.

📌Очакванията

Очакванията са проекция на нашия начин на действие, нашите мисли или желания върху хора и ситуации. Или по друг начин казано – как ние бихме постъпили, разрешили дадена ситуация, какви мисли ни минават през главата. Когато проектираме целия си вътрешен свят върху други хора и ситуации, ги натоварваме с очаквания, които много лесно водят до разочарование, когато не се покрият, когато не се случат точно така, както сме си го представяли.

Затова един от най-добрите начини да изгониш някой е чрез очакванията. Но как? Ето 2 начина за използването на очакванията:

Вариант 1 Създавате изключително завишени очаквания в подчинените си към вас и нещата, които ще им се случват. След това не ги оправдавате. Те се разочароват и напускат.

Вариант 2 Имате завишени очаквания към колегите – обяснявате им как не покриват вашите стандарти и демонстративно вършите техните задачи и разказвате на останалите за това.

NB. Внимавайте с използването на тази тактика, защото може да създадете нагласа у хората, че вие ще им свършите работата и този сценарий да ги устройва. Но надали ще устройва вас.

И все пак ако това не сработи достатъчно бързо ето и следващата тактика.

📌Сигурността

Психологическото усещане за сигурност е една от най-базовите човешки потребност. Контролът също е базова потребност. Той е желанието ни да обезопасим средата колкото се може повече. Затова хората имат нужда от контрол. Редът прави средата предвидима и безопасна и е пряко свързан с усещането за контрол, защото, когато знаеш кое и как ще се случи, се чувстваш сигурен и в безопасност. 

И така сигурността е това, което обслужваме цял живот, а контролът е един от методите. 

И сега как използваме това знание – създаваме несигурност. Ето няколко начина за това:

  • даваме неясни инструкции
  • липса на конкретика в задачата
  • липса на конкретика в очакванията към човека и задачата
  • създавате хаотични процеси или по скоро липса на такива
  • правилото шефа винаги е прав и зависи в какво настроение е
  • създаване на ситуация – винаги виновен

Мисля, че има и още, но и тези примери са достатъчно, за да деструктурирате средата и да създадете несигурност у всички работещи с вас.

Ако и това не е достатъчно, ето и следващите идеи 🙂

📌Микро-менажирайте

Проверявайте всяка задача. Несъмнено ще има грешки. Връщайте до безкрай. Тази стратегия работи много добре в комбинация с предишната – създавате несигурност и микро-менажирате. Ефекта ще дойде бързо и безотказно. Всеки уважаващ себе си човек ще избяга бързо.

NB. Внимавайте, има хора, които не обичат да носят отговорност и при тях тази тактика няма да помогне, а напротив. Може да им хареса и да искат винаги така да работят.

Ето и последния коз, който може да извадите от ръкава:

📌Изкуствено нагнетяване на напрежение

Как да го направите. Ами, създайте усещане в колегите си, че са отряд за бързо реагиране и наказвайте всяко закъснение, дори то да е с няколко минути. Създавайте усещане за спешност при незначителни задачи, които могат да бъдат свършени по всяко време. Може дори да им звъните по време на почивката им и да им задавате въпроси, на които и сами може да отговорите.

🔔И така нека обобщим. Ако искате да останете без екип – това са 4 варианта за действие. Но ако си цените екипа и уважавате хората, с които работите НЕ правете така. Тези техники са доказали ефективността си в много компании.

Понякога е трудно човек да направи анализа сам и да предприеме необходимите стъпки.

Моят опит може да ви бъде от полза в напрегнати ситуации - да намалим рисковете заедно!

Свързани статии

Форма за записване

Форма за записване