fbpx
Навигация

Хоум офис – за и против

Работа от вкъщи/разстояние или Хоум офисът, както е по известен, има своите предимства и недостатъци, които могат да варират в зависимост от конкретните обстоятелства и предпочитания. Можем да разглеждаме ситуацията и от гледна точка на работодателя и на служителя. Нека разгледаме първо гледна точка на служителя с основните аргументи „за“ и „против“ на хоум офиса, като имаме предвид индивидуалните особености на всяка лична ситуация и знаем, че това са обобщения:

Тези, които обичат свободата да работят от всякъде признават, че за тях това носи следните позитиви:

 1. Гъвкавост и комфорт: Възможност да настроите работната среда според вашите предпочитания и удобство. Можете да изберете мебелите, осветлението и настройката на работното пространство така, че да отговарят на вашите нужди. НЕ ви се налага да се съобразявате на каква температура да настроите климатика с колегата до вас например.
 2. Повишаване на производителността: За някои хора работата от вкъщи може да бъде по-продуктивна. Липсата на пътувания, намаляването на броя на разговорите и срещите, както и възможността за по-голяма концентрация могат да допринесат за по-ефективна работа.
 3. Икономия на време и пари: Работата от вкъщи ви позволява да избегнете ежедневните пътувания до офиса, което спестява време и пари, свързани с транспорта. Това също така може да помогне да намалите разходите за обяд, дрехи и други разходи, свързани с работата в офиса.

Ето обаче и какво ни липсва, когато си работим сами в домашна обстановка:

 1. Социално взаимодействие: Един от основните недостатъци на работата от вкъщи е липсата на личен контакт и изграждане на отношения с колегите. Това може да доведе до усещане за изолация и влошаване на комуникационните умения.
 2. Размиване на границите между работа и личен живот: Когато вашият дом стане работно място, е трудно да разделите времето за работа от личното си време. Възниква проблемът на постоянния достъп до работата, липсата на ясен работен график и изтичането на работно време.
 3. Влошаване на сътрудничеството: Виртуалното общуване не винаги е толкова ефективно, колкото личното. Възникват затруднения в предаването на невербални сигнали, изграждането на доверие и колективната работа по проекти.
 

Всеки човек е уникален и това, което работи за единия, може да не работи за другия. Важно е да намерите баланс и да оцените вашите предпочитания, професионални изисквания и възможности, преди да вземете решение за работа от вкъщи или в офиса.

Но нека разгледаме и позитивите и негативите за работодателите, които също са относителни.

Първо ще започнем с ползите:

 1. Подобряване на работодателската марка: Когато един работодател предложи възможност за работа от вкъщи, става много по привлекателен и това влияе добре на имиджа му.
 2. Намаляване административните разходи на работодателя: Намаляват разходите за офис и консумативи, които не са малко перо за работодателите.
 3. Разширяване на възможностите за наемане на таланти: Няма ограничение на град, в който се намират служителите в рамките на една държава.
 

А какви са недостатъците на отдалечената работа за работодателите:

 1. Административни: Дори да имат електронни файлове, то има определени документи, изисквани да бъдат на хартия.
 2. Управление на представянето: Делегирането на задачи и поставянето на крайни срокове не винаги е лесно в някои сфери на дейност.
 3. Затруднена комуникация, която влияе негативно в следните аспекти:
 • Трудности при въвеждането на хора с по-малко опит и спояването на екипа. Ако хората имат опит, те могат да се справят сами, но тези, които тепърва навлизат в дадена сфера, имат нужда от помощта на по-опитните си колеги.
 • Намалява креативността и кооперативността в екипите.
 

Споделете вашата гледна точка и къде според вас е балансът в интересите на всички заинтересовани страни.

За да постигнете повече успехи за организацията и да изградите екип, готов да "премести планини"

Свързани статии

Форма за записване

Форма за записване